Gorska sluzba

Gorska sluzba

Gorska služba pomaže ljudima u nevolji na nepristupačnim terenima u prirodi, ali i urbanim, organizovana je na Kopaoniku, od 29. novembra 1979. godine i tokom sezone radi i dežura 24 sata. Telefon GSS je 063 466 466.Deluje u okviru Planinskog saveza Srbije kao dobrovoljna, neprofna organizacija. Osnovali su je, davne 1956. godine, alpinisti a sada ima 150 aktivnih spasilaca, od kojih su osim alpinista tu i mnogi iskusni skijaši, planinari, ronioci, speleolozi, paraglajdisti

Telefon: 063/466-466

E-mail: info@gss.rs

Sajt: www.gss.rs

Radno vreme: Non stop (dežurna služba)

Gorska služba
Gorska služba

Ova služba čiji je sajt www. gss.rs savetuje turiste i skijaše kako da se obuku i ponašaju na zimskim hladnoćama, ali i kako se snaći ako se tokom zimskih dana nađete daleko od civilizacije.

Oblačenje treba da bude slojevito, jer tako više greje telo i nikako tesno, jer zaustavlja cirkulaciju i dovodi do bržeg smrzavanja. Jakna treba da bude od nepromočivog materijala, dobro zatvorena oko vrata, kukova i na rukavima kako topao vazduh ne bi izlazio napolje. Treba imati kapu ili kapuljaču.

Ako duva vetar treba se skloniti, ili ako nije moguče, biti okrenut leđima u pravcu suprotnom od duvanja. Po snegu se ne ide ni prebrzo da se ne bi znojili, ali ni presporo da se ne ohladite, već umerenim tempom.  Dobro je imati u džepu nešto slatko i sveću i upaljač jer može da podigne temperaturu za nekoliko neophodnih stepeni. U slučaju da vas je zaustavila mećava ili jaka magla, a ne nailazite na zaklon, treba iskopati rupu pod drvetom i iseći grane zimzelena da ne bi seli direktno na sneg. Nikako ne smete zaspati.

Postoje folije od plastičnog materijala, presvučene reflektujućom materijom, za zadržavanje toplote koje se obmotaju oko tela u mirovanju, a kad su složene staju u džep. Od mobilnih telefona se danas ne odvajamo, ali se oni na niskim temperaturama brzo prazne, pa se dešava da poziv u pomoć nije moguć. Zato je dobro imati GPS, kompas ili kartu, a korisni su i baterijska lampa i perorez.

Najbolje je ako krećete u divlje predele, najbolje je da ne idete sami.

Ako idete kolima, nikako bez zimske opreme, hrane, vode, ćebeta, lopate, sveće i upaljača i punog rezervoara. Auspuh mora da bude slobodan dok kola stoje, a motor radi, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova. U slučaju jakog vetra, vozilo ne treba napuštati, a inače je uvek lakše zavejano vozilo nego čoveka koji je krenuo peške i upao u smetove.

Alkohol ne sme da se upotrebljava pošto širi krvne sudove i, odaje utisak da je toplije, pa smrzavanje može nastupiti ranije. Ne treba trljati smrzute ruke i noge snegom, ili bilo čime i ne stavljati u vruću vodu, na vruće mesto, kako ne bi došlo do oštećenja kože. Mokra i hladna obuća i odeća i rukavice treba da se skinu i, da se  utoplite nečim suvim, recimo ćebetom. Treba piti nešto toplo i zašećereno.

Dozivanje pomoći svetlosnim ili zvučnim signalima:

-Poziv za pomoć se daje svetlosnim ili zvučnim signalima, šest puta u minuti u pravilnim razmacima od po deset  sekundi i pauzom od jednog minuta. Ponavljati dok god ne stigne uzvratni signal tri puta u minuti, sa pravilnim razmacima i minut pauze. Odgovor se ponavlja dok god se daje znak za pomoć. Uspostavljanjem ovakvog kontakta, ugroženi zna da pomoć stiže, a onaj ko pomaže zna gde je ugroženi.

SHARE
PrethodniBogutovačka Banja
SledećiMapa Kopaonika