Josif Pančić

Josif Pančić

Prvi istraživač na Kopaoniku i njegovog „podgorja“ kako ga on naziva, je Josif Pančić (1814. -1888. godine). Botaničar, lekar i naučnik je najbolje poznavao i prvi opisao floru tadašnje Srbije. Rođen ispod Velebita, opčinjenost planinom je očigledno našao upravo na Kopaoniku na kome je bio 16 puta (zadnji put u 72. godini). Kao profesor Velike škole, radio je od 1853. godine i za 40 godina rada objavio je 42 naučna dela iz oblasti botanike, geologije i zoologije. Josif Pančić je evropsko priznanje i slavu stekao otkrivanjem posebne vrste četinara – omorike. Tragajući od prvih saznanja o njoj, više od 10 godina na planini Tari 1877. godine pronašao je omoriku, koja je po njemu dobila ime Pančićeva omorika.

Josif Pančić
Josif Pančić

Prvi rektor Velike škole, Predsednik kraljevsko–srpske akademije, počasni član Srpskog arheološkog društva, Srpskog lekarskog društva i Bavarskog društva prirodnjaka, su samo neke od položaja i počasti velikog naučnika.

Za svoj rad dobio je orden Sv. Save I stepena, Takovski krst i krst Društva Crvenog krsta. Svakako najveći orden i priznanje dali su mu članovi SANU i planinari Srbije sahranišvi ga na njegovom voljenom Kopaoniku. U sanduku od Pančićeve omorike ostaci Josifa Pančića i njegove supruge Mileve sahranjeni su 07.07.1951. godine u mauzoleju na vrhu Kopaonika, koji od tada nosi ime ovog poznatog i priznatog srpskog naučnika (Pančićev vrh 2017 m).

SHARE
PrethodniGeografski položaj
SledećiPešačke staze