Manifestacije

Dani borovnica

Dani borovnice je manifestacija koja ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda. Svi učesnici su u mogućnosti da se takmiče u berbi i spremanju proizvoda od borovnica koje ocenjuje stručni žiri. Organizatori obezbeđuju prigodne nagrade za pobednika. Tokom finalnog takmičenja, na centralnom trgu, goste zabavljaju kulturno-umetnička društva. Vreme održavanja manifestacije je poslednja nedelja jula meseca.

Dani borovnica
Dani borovnica

Organizatori: Turističko sportska organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain resort.

Dani vrganja

Dani vrganja na Kopaoniku je manifestacija koja se održava početkom septembra meseca. Manifestacija ima za cilj da okupi zaljubljenike u prirodu i planinarenje i zaljubljenike u gljive i proizvode od istih. Učesnici se mogu takmičiti u berbi i spremanju jela od vrganja. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija. Na svečanom zatvaranju manifestacije na centralnom trgu uz kulturno umetnički program proglašava se najteži vrganj na Kopaoniku. Za najbolje u raznim disciplinama obezbeđene  su nagrade.

dani-vrganja
Dani vrganja

Organizatori: Turističko sportska organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain resort.

Orjentiring

Osnovni zadatak u orijentiringu je da se uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vreme, na terenu pronađe određeni broj kontrolnih tačaka, redosledom kako je nacrtano na karti. Pre više od deset godina u Nacionalnom parku Kopaonik organizovano je trodnevno internacionalno orijentiring takmičenje, sa oko 150 takmičara. Već 2010. godine organizovano je prvo petodnevno internacionalno orijentiring takmičenje sa 6 etapa. Danas je ,,Kopaonik open” svetski poznato orijentiring takmičenje koje poseduje skoro 30 km² terena prikazanih kvalitetnim mapama.

orjentiring
Orjentiring

Organizator: Sportsko društvo,,Jasenica“ – Smederevska Palanka. Partneri u organizaciji: Opština Raška, Nacionalni park Kopaonik, Orijentiring savez Srbije, JAT apartmani.

Raške duhovne svečanosti

Raške duhovne svečanosti, najznačajnija kulturna manifestacija raškog kraja, održaće se od 15. do 19. avgusta. Prvog dana manifestacije je otvaranje izložbe radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji ‘Akademija Jelena Anžujska’ a ostali dani su predviđeni za raznovrstan kulturno-umetnički program. Na manifestaciji učestvuju vrhunski umetnici, pisci, filozofi, arheolozi, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci.

Raške duhovne svečanosti
Raške duhovne svečanosti

Ski opening

Ski Opening, sada već tradicionalna manifestacija, prvi put je održana 2010. godine na Kopaoniku. Po ugledu na popularne evropske ski centre, sa ciljem da se na simboličan način, prvim spustom niz osnežene staze, obeleži otvaranje ski sezone na Kopaoniku, ova manifestacija je za samo par godina postala prepoznatljiv turistički brend Kopaonika, koji u periodu od četiri dana ugosti značajan broj ljubitelja zimskih sportova iz Srbije i celog regiona.

ski-opening
Ski opening

Prvi dani na snegu u skijanju i snoubordingu, sadržajan program, sa dnevnim i noćnim žurkama, velikim takmičenjem evropskih snoubordera, brojim promocijima i vrednim nagradama, predstavljaju pravo uživanje za goste koji se odluče da prvi ski vikend provedu na Kopaoniku.

Organizatori: JP Skijališta Srbije i MK Mountain resort.