Planinski biciklizam

Planinski biciklizam

Biciklisti, letnju gradsku vrevu i usijani beton mogu zameniti bajkovitim kopaoničkim pejzažima na prijatnim temperaturama. Jedan od sve popularnijih ekstremnih sportova planinski biciklizam dobio je 2012. prvi srpski bike park sa stazama  Struga, Mordor i KGB, izgrađen prema najvišim standardima. Spust je dužine  pet kilometara, a biciklistima  su na žičari Pančićev vrh obezbeđeni držači kojima se dvotočkaši prenose od Doline sportova, gde je izgrađen i poligon za proveru i usavršavanje biciklističkih veština, pa do Suvog rudišta. Bike park ima specijalne trase sa preprekama, zavoje, talasasta uzvišenja,drvene mostove što ovom olompijskom sportu daje posebnu čar. Staze su osmišljene tako da ih mogu koristiti i sportisti profesionalci i početnici.

planinski-biciklizam
Planinski biciklizam

KGB je za početnike duga je 2,12 km, širine metar i po, s prosečnim nagibom od sedam odsto i najvećim do 15 odsto. Malim delom prolazi kroz šumovit kraj, a uglavnom je na zelenim površinama.

Srednje teška Struga je veći izazov, jer ima prepreke visine do pola mestra. Duga je 2,1 kilometar, a pola metra uža od KGB staze, sa prosečnim nagibom takođe sedam odsto i maksimumom koji negde prelazi deset odsto.

Za profesionalce i one sa iskustvom tu je najteža treća Mordor staza koja uglavnom ide kroz šumu, gde prvi sloj zemljišta može izazvati nestabilnost. Njeni skokovi i prepreke idu do metar,  širina staze je od svega 80cm do metra, a nagib osam procenata.

Projekat Bike parka realizovali su Nacionalni park Kopaonik, MK Mountain Resort, Skijališta Srbije, Udruženje Fristajlera i kompanije Alliance iz Sloveniji. Biciklistima su staze na raspolaganju od četvrtka do nedelje od 10 do 17 časova.

SHARE
PrethodniPešačke ture
SledećiRafting