Prvi put na skijanju – predstavljamo najkorisnije savete

Svima koji po prvi put žele da stanu na skije i osete sneg na Kopaoniku, predstavljamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da steknete samopouzdanje i postanete skijaš već prvog dana.

ski

Klizanje

Klizanje je osnovni manevar koji svaki skijaš početnik mora da nauči. Ova vežba pomaže skijašima da se osećaju opušteno i udobno na skijama. Klizanje Vas uči i kako da savijate i istežete svoje noge na stazama i uvežba Vam telo za manevar prebacivanja  težišta tela  sa jedne na drugu skiju. Takođe Vas uči kako da menjate pravac tokom vožnje i poboljšava vam osećaj za telo i stabilnost. Evo kako idu  koraci  u Klizanju:

Klizanje

KORAK 1: Pronađite ravan deo staze. Skije postavite u V položaj – vrhovi rašireni a krajevi skija skoro spojeni.

KORAK 2: Odgurnite se levom skijom i klizite na drugoj skiji. Prenesite težinu na desnu skiju i držite balans.

KORAK 3: Vratite se na prvobitni položaj pomeranjem leve skije bliže desnoj.

KORAK 4: Odgurnite se sada desnom skijom i klizite na drugoj. Prenesite težinu na levu skiju i držite balans.

KORAK 5: Približite svoju desnu skiju levoj. U ovom trenutku Vi treba da se nalazite ponovo u  prvobitnom položaju. Kada  ste uvežbali gore navedeno na ravnom probajte to i na blagoj padini.

Kada jednom naučite da se Klizate niz stazu tada ćete i naučiti nešto iz oblasti balansiranja, kontrole skijanja kao i držanja balansa. Dobro naučite ovakav manevar tako da ga sa lakoćom izvodite da bi onda mogli da pređete na drugu vežbu.

Kost Haringe

Herringbone (kost haringe) je oblik koji ostaje od Vaših skija u snegu. Ova tehnika hodanja na skijama uzbrdo slična je hodanju po ravnoj površini sa skijama u V položaju.

Penjanje

KORAK 1: Da bi mogli da se pokrenete, postavite svoje skije u položaj V, odnosno vrhove skija široko razdvojite a zadnje delove skija približite jedan drugom. Ovaj položaj sprečiće proklizavanje unazad na stazi. Podignite jednu skiju i zakoračite napred.

KORAK 2: Podignite drugu skiju i koraknite napred ali tako da Vam ta skija ode malo ispred one prve. Zadržite skije u položaju V da bi sprečili proklizavanje unazad. Nastavite tim tempom dok ne dođete do željenog mesta.

Zapamtite  da Vam V položaj skija mora biti što širi ukoliko je  padina na kojoj se nalazite strmija. Vežbanjem ćete posle izvesnog vremena naučiti da se sa sigurnošču krećete uz blage ali i strme padine. Štapove koristite radi držanja balansa ili boljeg odupiranja.

Kick Turn

Pokret “Kick Turn” (udari i okreni) omogućava Vam da se okrenete za 180 stepeni i promenite pravac, a da se pri tome nekrećete ni nizbrdo ni uzbrdo. Ovde ćete naučiti kako se izvodi ovaj potez.

prebacivanje

KORAK 1: Da bi otpočeli, prvo postavite skije paralelno i stojte pod uglom od 90 stepeni u odnosu na silaznu putanju staze. Držite štapove “uzbrdo”.

KORAK 2:  Zaljuljajte Vašu donju skiju napred i nagore i postavite je na rep blizu vrha druge (gornje) skije.

KORAK 3:  Rotirajte skiju za 180 stepeni i vratite je na sneg. Nagnite se napred i lagano savijte koleno. U ovom trenutku Vaše skije gledaju u suprotnim pravcima (vrhovima su okrenuti u suprotnim pravcima).

KORAK 4:  Lagano prebacite težinu na donju skiju. Podignite drugu (gornju) skiju i postavite je paralelno sa donjom skijom. Sada obe skije gledaju u istom pravcu.

Rotiranje skije u suprotnom pravcu predstavlja malu nelagodnost za skijaša. Zato ovo vežbajte prvo na ravnom terenu ili još bolje imajte nekog pored sebe da Vam pomogne.

Ustajanje

Ustajanje posle pada sa još pričvršćenim skijama može u početku biti dosta zamarajuće. Ali pošto ovo savladate nećete imate više problema sa ustajanjem posle pada.

Ustajanje

KORAK 1: Postavite se tako da Vam bude što lakše da ustanete. Skije namestite da budu paraleno jedna sa  drugom i da leže preko staze. Savijte noge u kolenima radi lakšeg ustajanja.Desnom rukom  uhvatite štapove pri dnu (iznad kruga) a levom uhvatite drške štapova. Neka Vam  štapovi budu ispred tela a vrhovi štapova pobodeni desno od vas u snegu.

KORAK 2: Koristeći štapove kao potporu blago se nagnite napred i odgurnite se nagore oslanjajući se najviše na  donji deo štapa.

KORAK 3: Dok se uzdižete pomerajte ruku koja je bliža snegu ka sredini štapa odupirući se od sneg lagano.

KORAK 4: Sada ste naučili ustajanje posle pada. Obratite pažnju na to da će Vam sa obzirom na gravitaciju biti lakše da ustanete na strmijoj padini nego na ravnom  terenu.

Ako dobro naučite kako da se dignete posle pada to Vam može pomoći da izbegnete povrede kao  i veće zamaranje. Iako se današnji vezovi prave tako da i pri manjem padu automatski skije otpadaju, važno je ponekad znati i kako se podići iz snega.

Kada odlazite sa staze ili na nju dolazite, morate svoje skije da nosite pravilno da ne bi 1. povredili  kolege skijaše i 2.da bi što lakše nosili te skije. Oprema koja je teška i glomazna može vam otežati kako odlazak na stazu  tako i silazak sa staze. Štaviše postoji opasnost da sebe i druge povredite ako nosite skije onako kako “baš vi želite”. Zato naučite da nosite opremu pravilno.

Jedan od načina da nosite skije je da ih stavite na jedno rame sa vrhovima koji su blago  okrenuti nadole i napred dok je zadnji  deo skija pod uglom od 30 – 45 stepeni. Štapove držite jednom rukom. Prilikom okretanja proverite da se niko ne nalazi iza Vas jer ga možete zakačiti skijama. Ukoliko se nalazite negde gde je gužva i ima više ljudi uspravite skije (tako da vrhovi pokazuju nagore) i čvrsto ih držite zajedno.

Neki noviji modeli rančeva imaju sa svake strane ranca, kanape za vezivanje dodatne opreme. Ako vaš ranac ima ove kanape iskoristite ih da njima vežete skije. One se vezuju tako što se gornjim kanapom vezuje deo malo ispod prednjeg dela veza donjim kanapom deo malo iznad zadnjeg dela veza. Čvrsto vežite kanape  a vrhove skija isto zavežite kanapom ili gumicom da ne bi skije skliznule.

Početnicima i samo nošenje skija može da predstavlja problem. Zbog težine skija postoji osećaj disbalansa kod skijaša. Dodatnim vežbanjem početnik će steći iskustvo u pravilnom nošenju skija i neće mu više biti teško da ih nosi. Kao što kaže poznata poslovica : svaki veliki put počinje prvim korakom. U ovom delu teksta ćete naučiti kako da načinite prve korake po snegu sa sastavljenim skijama.

Hodanje

Ovo probajte na ravnom delu staze. Kada se naviknete da stojite na skijama probajte da načinite prve korake. Ovo je veoma slično našem normalnom hodanju samo što ovde ne dižemo noge već ih naizmenično guramo napred i to prvo levu nogu pa desnu. Štapove koristite za održavanje balansa dok hodate. Nemojte zaboraviti da se krećete kao i kad hodate (suprotna ruka i noga). Dok hodate možete se i odgurnuti malo. Ako ste još ranije naučili da koristite ruke u ovakvoj situaciji onda se potpomognite štapovima da bi ste se odgurali unapred.

Razvijanje osećaja

Dok se još nalazite na ravnoj podlozi zaželećete da malo poradite na svom opštem osećaju za kretanje po snegu sa skijama. Da bi ste se malo navikli na kretanje sa skijama izvedite ovu jednostavnu vežbu pre nego se spustite niz padinu. Prvo se malo spustite, a potom podignite prvo jednu pa drugu skiju. Takođe probajte da podignete zadnji i prednji deo skije naizmenično, a potom i celu skiju. Ova vežba će Vam pomoći da se naviknete na skije i da naučite da držite balans dok ste na stazi.

Svako mora prvo da prođe tzv. “Bebi korake“ pre nego pređe na one ozbiljnije.U skijanju svaki početnik prvo mora da nauči one osnovne korake pre nego predje na druge vežbe. Kao prvo naučite da hodate sa skijama.

Ova vežba će vas naučiti kako da promenite pravac i kako da se okrenete  dok držite vrhove skija centrirane.

Okret

KORAK 1: Ovu vežbu izvedite na nekoj blagoj  padini. Za početak držite skije blizu jednu drugoj. Držite štapove čvrsto i to svaki štap na svojoj strani tela.

KORAK 2: Blago prebacite težinu na desnu nogu. Pravite A  korake tako što ćete se kretati napred a vrhovi skija će se dodirivati. Levu skiju pomerite nalevo.

KORAK 3: Pomerite desnu skiju bliže levoj kao u  prvobitnom položaju. Ove
korake sada  ponovite u smeru kazaljke na satu i to sve dok ne napravite pun krug.

Možete takođe probati okretanje u mestu dok repove skija držite na centru. U ovom delu vežbe pravićete V korake umesto A koraka.

Hodanje po strance je još jedan način da se sa skijama krećete uzbrdo. U ovoj vežbi treba da držite pod uglom od 90 stepeni u odnosu na padinu da bi izbegli da padnete (proklizate) unazad na stazi. U ovom delu učićete kako da se krećete po strance uzbrdo.

s

KORAK 1: Jednostavno se pozicionirajte preko nizbrdice. Nemojte zaboraviti da skije držite paralelno jednu sa drugom i pod  uglom u odnosu \ na stazu. Takođe “zakopajte” krajeve skija u sneg. Ovo  će Vas pričvrstiti na mestu na kojem stojite.

KORAK 2: Počnite da pravite manje korake i istovremeno počnite da prebacujete težinu na donju skiju. Koraknite uzbrdo  sa gornjom skijom i njenu spoljnu ivicu zakopajte u sneg. Pod pomognite se štapovima.

KORAK 3: Lagano prebacite težinu na gornju skiju, a onda za njom koraknite uzbrdo sa donjom skijom.

Pošto je kod učenja skijanja bitno da se krećete uz i niz stazu, samim tim kad naučite da se krećete  uz stazu Vi ćete tad naučiti i neke osnovne pokrete na stazi a koji će Vam pomoći kasnije. Naučićete kako da se krećete niz stranu padine i kasnije Vam to neće biti teško (osećaćete se prijatnije).

Vezivanje okreta

Vezivanje okreta je konačni  deo u vašem početničkom kursu gde kombinujete sve što ste naučili do sad. U ovom trenutku vama će već biti poznato bočno kretanje kao i uzdizanje i savijanje dok se bočno krećete. Ovo za početak možete uvežbavati na ravnom terenu tako što ćete malo vežbati padanje i ustajanje a onda ćete te iste pokrete koji se tu javljaju da primenite i kod bočnog kretanja  kao i kod održavanja brzine.

q

KORAK 1: Obratite pažnju na to da morate malo da uvežbate ovo bočno kretanje pre nego što  počnete sa vezanim okretima. Okrenite vašu glavu i telo u pravcu u kojem ćete sekretati. Kolena malo savijte, a centar gravitacije držite što niže.

KORAK 2: Držite željenu brzinu bočnog kretanja. Ako na to dobro obratite pažnju moći ćete da nesmetano klizite u željenom pravcu.

KORAK 3:  Započnite svoje prvo okretanje tako što ćete prebaciti svoju  težinu napred da bi vrhove skija usmerili bliže nizbrdici (Fall line).  Primetićete kako dobijate na  brzini onog trenutka kad usmerite skije nizbrdo. U ovom momentu možete odustati od okretanja tako što ćete lagano prebaciti težinu tela unazad istovremeno stavljajući skije pod ugao od 90 stepeni u odnosu na nizbrdicu (Fall line).

KORAK 4:  Završite svoj okret tako što ćete okrenuti skije uzbrdo i preko nizbrdice. Glavu i telo okrećite u  pravcu okretanja skija. Nastavite da povezujete okrete sve dok ih neuvežbate dobro.

Sve dok imate dovoljno poverenja u Vašu veštinu bočnog kretanja nećete se plašiti kod prvih okreta. Nastavite da se krećete na skijama i uvežbavajte bočno kretanje i tako ćete lakše početi da vezujete svoje okrete koji će vam postajati sve mekši i mekši.

Učenje osnovnog – početnog  položaja na skijama je jedan od prvih koraka koje početnik treba da nauči. Ovo će omogućiti početnicima da kasnije dobro savladaju neke druge položaje i vežbe na snegu kao što su : hodanje, okret, kretanje uzbrdo itd. Šta više pravilan stav na skijama minimiziraće mogućnost padova pri prvom kretanju niz padinu.

Osnovni položaj za početnike na snegu zove se položaj “Plug“. U suštini ovaj položaj je je ono što se u medicini zove „Golubiji prsti“ – odnosno kad su prsti na nozi okrenuti ka unutra. U skijanju vaše skije treba da budu okrenute vrhovima ka unutra tako da formiraju obrnuto slovo V.

Učenje ovog položaja iziskuje i znanje o nekoliko običnih pokreta koje ćete lako naučiti. Počnite tako što ćete se sa skijama postaviti na manju nizbrdicu. Savijte malo kolena, a ruke postavite u nivou kukova. Potom pokušajte da postavite vrhove svojih skija bliže jedan drugom a krajeve skija držite što razdvojenije Držite balans i budite opušteni.

Plug je jako dobar za početnike jer pruža stabilnost. Ovo je zato što razdaljina između Vaših skija postavlja težište vašeg položaja na sredinu. Uvek isprobajte prvo Plug pre nego što počnete da se krećete na skijama.

Pošto ste na stazi naučili ovaj početni položaj sada ste spremni da naučite i sledeću vežbu.

Da bi napravili okret ne treba vam baš neka specijalna veština. Vi praktično možete da napravite okret  kako na čvrstom tako i na mekanom snegu. To je u principu isto bez obzira na veštinu. Doduše treba Vam ipak veća preciznost  kada okrećete na ledenoj i čvrstoj površini. To je zbog toga  što ovakva površina  ne trpi ni najmanje  greške i malo je teže okretati na ledenoj i tvrđoj podlozi. Ovde ćete upoznati neke opšte probleme sa kojima se skijaši susreću kako na blagim tako i na tvrdjim podlogama i istvovremeno ćete naučiti kako da se nosite sa njima.