Rafting

Rafting

Rafting  kroz netaknutu prirodu je prava letnja poslastica za posetioce Kopaonika. Penasti talasi i čarobno spuštanje niz brzake Ibra, kreće iz mesta Ušće gde se Studenica uliva u ovu reku. Splavarima je autobuski prevoz organizovan sa Kopaonika preko Jošaničke Banje do Ušća gde se putem kroz zelene predele ove planine stiže za manje od sat vremena.

rafting
Rafting

Splavarenje ibarskim brzacima je jedna od najuzbudljivijih turističkih tura u ponudi. Ova reka  koja pripada crnomorskom stilu, izvire jakim vrelom ispod planine Hajla u istočnoj Crnoj Gori, deset kilometara uzvodno od Rožaja. Ibarska dolina je delom u opštinama Raška i Kraljevo, gde teče u dužini od 65 kilometara i prolazeći kroz Ibarsku klisuru, uliva se u Zapadnu Moravu.

Pritoke Ibra su planinske reka Studenica, Dubočica, Lopatnica i Pivnica, što mu daje epitet odlične destinacije za splavarenje na divljim vodama. Delom toka je neobuzdan i izazovan za ekstremne sportiste, dok od mesta Bogutovac teče lagano nudeći opušteno uživanje. Kraljevčani tradicionalno organizuju regatu Veseli spust, a osim za splavarenje, dobar je i za kajakaštvo.

Rafting  uživanje se odigrava na dve destinacije koje pružaju različit doživljaj, dok je treća moguća na celom toku od mesta Ušće do Kraljeva.

Plumir – Maglič je deonica sa umerenim brzacima, bez bukova, u dužini od 18 kilometara,  odlična za mirniji rafting zbog umerenijih brzaka. Pri kraju te ture, se ukazuje nezaboravna slika Magliča, srednjevekovnog grada koji splavari mogu i obići. Užitak upotpunjava velika peskovita plaža i kupalište u njegovom podnožju.

Ušće – Poulumir je predeo od 15 kilometara najuzbudljivijih brzaka, među kojim je i Buk Grmčić, najizazovniji u tom delu Srbije. Tu se održavaju nacionalna i međunarodna takmičenja u kajaku na divljim vodama. Jedan od poznatijih je i brzak Jagnjilo u Dolini jorgovana. Od istorijskih znamenitosti ovde je spomenik srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, a prolazi se ispod više mostova. Prilikom raftinga se zastaje na jednom od brojnih bukova gde su turistima omogućeni skokovi u reku.

Splavarenje na divljim vodama je bezbedno uz iskusne splavare i zaštitnu opremu koje učesnici splavarenja na divljim vodama dobijaju pre raftinga. Oprema obuhvata kacigu, nepromočivo odelo i prsluk za spašavanje.

Rafting je svake subote, u organizaciji  MK Resorta za sopstvene goste,  u saradnji sa klubom ekstremnih sportova FAITH iz Kraljeva. Cena je 10 evra po osobi.

Detalje ovog uzbudljivog putovanja rekom možete videti na sajtu kluba ekstremnih sportova FAITH iz Kraljeva i kontaktom MK Mountain resort-a. Za više informacija kontakt telefoni FAITH-a  su +38163 539 159 I +38160 222 9617

SHARE
PrethodniPlaninski biciklizam
SledećiRibolov i lov