Istorijiski razvoj

Tridesetih godina dvadesetog veka na Kopaoniku je počeo da se razvija turizam u smislu privredne delatnostiu, posebno kada je puštena u saobraćaj železnička pruga Kraljevo – Raška 1931. godine dolinom Ibra. Tada su počele da dolaze organizovane grupe turista planinara, smučara i ostali. Posle izgradnje planinarskog doma 1935. godine, zabeleženi su prvi zvanični podaci o turistima na Kopaniku. Turisti-gosti, njih 100, su primljeni u januaru 1936. godine.

istorijski-razvoj

Izgradnjom asfaltnog puta od Jošaničke Banje preko Kopaonika do Brzeća i dalje do Kruševca (1975-1985. godine), stvoreni su osnovni uslovi za razvoj turističke delatnosti na Kopaoniku. Do 1964. godine nije bilo planskog rada na razvoju turizma, pa je 1968. godine osnovana zajednica za unapređenje i razvoj Kopaonika.

Godine 1980. osnovana je radna organizacija ,,Kopaonik – Geneks“, nakon čega je počela planska izgradnja turističkog centra Suvo Rudište na Kopaoniku koji je završen 1986. godine. Dalji razvoj turizma na Kopaoniku predviđen je u planovima N.P Kopaonik, i planovima turizma opština Brus i Raška kojima se predviđa: razvoj seoskog turizma, aktiviranje novih turističkih lokaliteta, upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem u okruženju, dalji razvoj ekoturizma i druge aktivnosti.

 

SHARE
PrethodniBarska reka
SledećiBogatstvo rudom