Ribolov i lov

Ribolov i lov

Na ribolovnim vodama u Nacionalnog parka  Kopaonik, ribolov je zabranjen, osim na delovima voda određenim za to, ali na način i pod uslovima koje odredi preduzeće.

Strastveni ribolovci, ipak mogu uživati na vodama bogatim ribom u blizini Kopaonika.  Jedno od tih mesta je Rudnička reka na teritoriji opštine Raška udaljene 30-ak kilometara od Kopaonika koja izvire na 1.600 metara nadmorske visine, protiče kroz potkopaonička sela i uliva se  u Ibar. Dolinom te reke vodi makadamski put za Kopaonik koji izlazi iznad Lisine, a u gornjem toki je prelep vodopad koji meštani zovu Letik. Ribolovci rado tu dolaze, jer ima klena, pastrmke i krkuše.

Ribe, zanimljive za mušičarenje u Jošanici su klen i kalifornijska pastrmka.  Popularna je i reka Gradac ili Brvenica, leva pritoka Ibra do koje se  iz Raške stiže kolima za 15 minuta. Zbog kvaliteta vode i obilja hrane, riba ovde prema nekim procenama raste i duplo brže, a pecaroši koji se bave mušičarenjem najčešće dolaze zbog potočne pastrmke.

Na ovim rekama važe godišnje dozvole lokalnih udruženja, a ribolov je dozvoljen subotom, nedeljom i državnim praznicima i to isključivo na veštačke mamce.

ribolov-i-lov
Ribolov i lov

Raj za pecaroše je i Ribarićko jezero gde najviše ima bele ribe i smuđa, a prirodne lepote ovog predela privlače i ostale turiste. Od Kopaonika je udaljeno 80 kilometara, pa je najbolje otići do njega kolima.

Lov divljači takođe nije dozvoljen, osim  ako je predviđeno lovnom osnovom sa odobrenjem preduzeća i uz pratnju nadzornika Nacionalnog parka.

SHARE
PrethodniRafting
SledećiSafari