Spomenici

Spomenici

Nebeske stolice – spomenik ispod Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1800 metara. Ime mu je dao veliki srpski junak vojvoda Živojin Mišić. Tu su ostaci crkve Svetog Prokopija, zaštitnika rudara, jer je Kopaonik  prema  tragovima iz antičkog doba i srednjeg veka imao veliko rudno bogatstvo. Predanja govore da je u sred jedne noći crkva iznenada nestala, ostali su samo njeni temelji, a delovi ovog hrama se razleteli diljem topličkog kraja. De god su pali, kaže, predanje, mastajale su nove crkve.  Na ovom lokalitetu je nađena i rimska građevina, i novac iz vremena careva Dioklecijana i Konstantina, ali i  ranohrišćanska bazilika sa dvostrukom apsidom od lomljenog i pritesanog kamena sa mozaičnim podom. Ova bazilika potiče iz prvog veka nove ere.

Spomenici
Spomenici

Pančićev mauzolej – smešten je na 2017 metara nadmorske visine, najvišoj tački Kopaonika Pančićevom  vrhu. Mauzolej nosi ime takođe po poznatom srpskom botaničaru Josifu Pančiću. Građen je sredinom prošlog veka od kopaoničkog granita i kamena. Bio je oštećen tokom NATO bombardovanja 1999, pa je rekonstruisan, ali je zadržao prvobitni izgled, jer je korišćen kamen iz istog kamenoloma.

Spomenici
Spomenici

Veliko Metođe – svetilište na nadmorskoj visini od 1450 metara iz 3. veka nove ere otkriveno je  u steni nalik maloj pećini. Posvećeno je Metodiju Olimpijskom. Nedaleko odatle je i gejzir vodoskok. Ovo mesto je još jedan dokaz bitisanja starih Rimljana na našim prostorima, jer ne samo da je tu sagrađena crkva u kamenu, već su u blizini pronađeni rudnici iz njihovog doba.

metodje
Spomenici
SHARE
PrethodniVode Kopaonika
SledećiFlora i fauna