Temperature i padavine

Sinonim za Kopaonik planina snega, ali i sunca, zbog  skoro 200 sunčanih dana tokom godine. Godišnja srednja temeratura na ovoj planini je 3,7 stepeni Celzijusa, jer je klima pretežno subalpska, sa ne mnogo velikim hladnoćama.

Temperature i padavine

Gledano od podnožja ka vrhu do 300 metara nadmorsrke visne je nizijska klima, od 300 do 600, klima  malih visina, a subalpska ili srednjih visina od 600 do 1200 metara. Sledi alpska do najvišeg vrha od 2017 metara.

Gomilanje hladnog vazduha i oblaka na Kopaoniku sprečava položaj planine, zaravnjenost u gornjem delu i široka otvorenost terena. Zato zimi nema duže oblačnosti, a ima sunca, dok letnje dane mogu preseći kratkotrajni pljuskovi, ali obično posle kiše dolazi lepo vreme.

Zbog povoljne klime, najviša srpska planina je pogodna za zimski, letnji, banjski i seoski turizam i blagotvorna za zdravlje ljudi. Za decu je Kopaonik dobar zbog podizanja imuniteta organizma, a vazduh lekovit  za asmatičare i pušače. Zbog ovih blagodeti sportisti često na Kopaoniku imaju pripreme.

Sneg obično počinje u drugoj polovini ili s kraja novembra, a zadržava se skoro pola godine, odnosno do maja. Snežnih dana tokom godine je 180, a ponekad i do 230 dana.

Minimalna temperatura izmerena u metereološkoj stanici na Pančićevom vrhu 25.januara 1954 iznosila je -26,6 stepeni C, a maksimalna 24.jula 2007 kada je dostigla 30-ti podeok.

SHARE
PrethodniBogatstvo rudom
SledećiPrirodni rezervati