Vode Kopaonika

Vode Kopaonika

Kopaonik pokriva mreža isprepletanih vodotokova, brojne bistre i čiste rečice, izvori i potoci, kao i urvinska jezera koja sliku ove planine čine čudesno lepom. Posebno su zanimljivi kaskadni vodopad Jelovarnik, dug 80 m na Zapalaninskoj reci  i mali vodopadi i bukovi koji se formiraju na Samokovskoj reci.  Najpoznatiji od brojnih izvora nastalih na Kopaoniku su Krčmar voda, Marine vode, Javor česma, Pajino preslo i Kazanovske bačije. Temperatura tih izvorskih voda i u sred leta iznosi svega četiri do pet stepeni Celzijusa.

vode-kopaonika
Vode Kopaonika

Oko Kopaonika ima termalnih izvora lekovite vode, a na području planine nekoliko urvinskih jezera od kojih je najveće Semeteško, na 900 metara nadmorske visine. Zbog plovećih ostrva obraslih drvećem i drugim zelenilom, predstavlja prirodnu atrakciju, retku u svetu. Njegovu dubinu nije moguće izmeriti zbog podvodnih izvora koji su toliko duboki i široki da su praktično deo jezera. Ova vodena lepotica, bogata šaranom i babuškom, udaljena  je svega 20-ak minuta vožnje od Nacionalnog parka Kopaonik. Jezero je dugo 80 metara, a iz njega ističe Semeteška rečica, koja se se kasnije uliva u Radošića reku. Zanimljivost te čudesno zelene vode su njeni starosedeoci, vrsta repatih vodozemaca iz porodice Salamandera koja ima slabo razvijene noge. Njihov popularan naziv je daždevnjaci.

vode-kopaonikaa
Vode Kopaonika

Semeteško jezero prati legenda koju pronose meštani, da su se davno kraj njega okupljale vile i da je u njemu živela vodena neman čiji se urlik čuo kad padne mrak.

Jugozapadno od Jošaničke banje su još dva jezera: Gornje  i Donje.

vode-kopaonikaaa
Vode Kopaonika

Zanimljivost je vezana za Mijatovića jaz dug 18 kilometara, koji je 1929. prokopaao Dragoljub Mijatović iz sela Žutice želevši da napravi kanal za vodu. „Gejzir“ hladne vode koji je nastao kao posledica hidrogeoloških istraživanja, stub je vode visine oko 5 metara.

SHARE
PrethodniPrirodni rezervati
SledećiSpomenici