Vodič za skijaše početnike

Može biti vrlo zastrašujuće početi nešto novo, posebno kad se tokom te aktivnosti može doći do povrede. Ovaj vodič će vam pomoći da se opustite i daće vam sve što je potrebno da znate pre početka ove aktivnosti.

Oprema, skijaška padina i obuka tri su osnovne stvari koje bi trebalo imati na umu pre nego što se počne skijati.

Ski instruktor Gile

Mora se znati da li iznajmiti ili kupiti opremu. Možda će vam se skijanje zameriti, pa bi za početak bilo bolje da ne trošite novac za opremu. Uverite se da je oprema koju iznajmljujete udobna i da odgovara vašem nivou znanja. Bilo bi najbolje da pitate prodavca koja će vam oprema biti najbolja za početak. Vrlo je bitno da imate skijaške naočare, a vaša deca da radi sigurnosti obavezno imaju kacigu. Svu ovu opremu, pancerice, skije, kacige i naočare možete naći u radnji koja iznajmljuje opremu.

Kada se razmišlja o oblačenju, treba se prikladno odenuti. Treba vam biti toplo, jer ćete biti na hladnom snegu. Obucite se slojevito, sa donjim slojem od materijala koji drži vlagu dalje od vašeg tela, budući da ćete biti napolju u zimskim uslovima. Ovo će vas držati toplim i skijanje će vam se više dopasti, ako vam zubi ne cvokoću.

Planirajte kada i gde ćete početi skijati. Istražujte malo i nađite skijališta blizu vas ili isplanirajte odmor na skijalištu koje vam i nije tako blizu. Morate znati koliko će vas koštati skijaški izlet. U troškove morate uključiti najam opreme, cijenu ski- karte i eventualno dodatni trošak. Ako planirate skijanje preko vikenda, računajte na više cene. Ako idete sa grupom, možete dobiti nekakav popust. Raspitajte se da li postoji mogućnost plaćanja na odloženo ili neki popusti pre nego odete na skijalište.

Postoji nekoliko načina kako naučiti skijati. Možete probati da sami naučite skijati, može vas prijatelj podučiti ili možete uzeti školu skijanja. Vrlo je opasno pokušati da sami savladate skijanje, pa dobro razmislite pre nego što to uradite. Propustićete mnogo važnih informacija i saveta ako vas podučavaju prijatelji, ali ćete uštedeti novac. Najpraktičnija opcija vam je da uzmete instruktora skijanja. Ovo će vam pomoći da ostanete sigurni i naučite važne tehnike.

Učenje skijanja vam isprva može izgledati strašno, ali ako preduzmete potrebne mere predostrožnosti, sigurno će te imati, uzbudljivo i zabavno skijaško iskustvo.

Izvor: zena.hr